tiistai 8. lokakuuta 2013

Voisinko vaihtaa? -Pohdintaa mobiilialustoista

Taustoitetaanpa heti alkuun sen verran, että minulla on ollut iPhone pääasiallisena käyttöpuhelimena siitä asti, kun kyseistä laitetta Suomesta on saanut. Nyt on menossa iPhone 5 ja julkaisuista kokonaan väliin on jäänyt vain iPhone 4S. Vuosien saatossa iOS on käynyt varsin tutuksi ja alusta on tarjonnut varsin vakaata ja huoletonta käyttöä jo pitkään. Kuitenkin tässä samaisten vuosien aikana Android on kehittynyt varsin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi ja myös Windows Phone 7 ja etenkin 8 ovat tulleet peliin mukaan.

Koska lanseeraushetkellä iPhone oli tarjolla ainoastaan Soneran kytkysopimuksella ja firman tarjoama liittymä sattui olemaan eri operaattorilla, niin tästä kyseisestä hetkestä eteenpäin olen kantanut kahta puhelinta mukanani: Oma iPhone omalla liittymällä ja sitten sekalainen seurakunta firman tarjoamia Nokialaisia, eli ensin Symbian-kapuloita ja sittemmin Windows Phonea. Tokihan vaihtoehtona olisi ollut myös uunituoreen kapulan jailbreakkaus ja lukituksen purku, mutta etenkin meikäläisen tuurilla ja silloisten jailbreak-mekanismien kypsymättömyydellä en halunnut lähteä uhkapelaamaan varsin hintavan luurin toimivuudella, joten elämä kahden mobiililaitteen kanssa tuli tosiasiaksi.

Siinä missä Applen ekosysteemi on varsin vahvasti edustettuna meidän taloudessa, niin sekä työkuvioiden että mielenkiinnon myötä olen pysytellyt kärryillä myös muiden alustojen tapahtumista, ja tällä hetkellä työliittymä kulkeekin Lumia 620:ssä ja tablettihommat hoituvat iPadin lisäksi myös Nexus 7:llä. Edellämainittu yhdistettynä viime aikoina havaitsemiini huoliin Applen nykyisestä laatutasosta on saanut minut pitämään silmät paremmin auki myös vaihtoehtoisten alustojen osalta, ja tässä onkin nyt tullut mieleen kartoittaa, että pystyisinkö mahdollisesti käyttämään esimerkiksi Windows Phonea ykkösluurinani iPhonen sijaan, sillä valehtelisin jos väittäisin etteikö vaikkapa Lumia 1020:n kamera herättäisi huomattavaakin mielenkiintoa. Toki kun huomioi sen, että olen myös harrastelijamuusikko, niin iOS tulee ainakin joissain muodoissa pysymään repertuaarissa pitkään ylivertaisen musiikin tekemiseen suunnatun ohjelmistotarjonnan myötä. Esimerkiksi Androidilla AmpKitin kaltaiset softat loistavat vielä poissaolollaan Androidia pitkään vaivanneen audiolatenssin myötä. Pahimmat latenssiongelmat pitäisi olla Android 4.1:stä eteenpäin ratkaistuna, mutta aika näyttää että nähdäänkö iOS:n musiikkisoftien kermaa myös Androidilla. Tämä näillä näkymin useampaan kirjoitukseen venyvä sarja ei myöskään tarkoita sitä, että olisin ehdottomasti luopumassa iPhonesta. Se on edelleen täysin mahdollista, että iPhone 5S:n saapuessa Suomeen haen omani ensimmäisten joukossa ja säästyn alituiselta passcoden näpyttelyltä Touch ID:n myötä.

Tämän sarjan tarkoitus on siis lähinnä purkaa päässä ja erinäisissä keskusteluissa pyöriviä argumentteja eri alustojen puolesta ja niitä vastaan toivon mukaan joissain määrin koherentimmaksi kokonaisuudeksi. Jos aihe jaksaa minun itseni lisäksi kiinnostaa vielä jotakuta mahdollista lukijaa (joita tuskin ruuhkaksi asti on), niin aina vaan parempi. Vähintäänkin blogin päivitystahdin pitäisi nopeutua huomattavasti sarjan laatimisen ajaksi. Kestoa en vielä tiedä, mutta kun tässä postauksessa ei päästy vielä varsinaisesti asiaan, niin ainakin yksi enemmän on varmasti luvassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti