sunnuntai 29. tammikuuta 2012

No pain, no gain - M.O.T.

Männäkeskiviikkona suunnitelmissa oli pistäytyä talon takana sijaitsevalla ulkokentällä hiomassa rannelaukausta ja taaksepäinluistelua sirklauksen osalta ja suunnata sitten taloyhtiön lenkkisaunaan. Noh, savolainen supersankari Vituixmän ja herra Murphy olivat mitä ilmeisimminkin tämän yhden miehen tapahtuman sponsoreina, sillä taaksepäin sirklaamisessa luistin pääsi jään epätasaisuuden ja oman kömpelyyden seurauksena tökkäämään sillä seurauksella, että allekirjoittanut lensi komeasti nurin ja pamautti olkapäänsä sijoiltaan. Jälkiviisaana voi miettiä, että olisiko vähän enempien varusteiden pukeminen vaikuttanut kaatumistapaan, sillä nyt oli käytössä vain luistimet, maila ja lätkähanskat. Peleissä on tullut lenneltyä täysissä varusteissa näennäisesti pahemmin vailla naarmuakaan, mutta liekö sitten suojavarusteiden puute ajanut ottamaan kohtalokkaasti kädellä vastaan.

Vaan eipä auta varoa enää kun vahinko on jo tapahtunut, ja lekurin hoidettua käden kuntoon olikin edessä pähkäily siitä, miten sairasloman saa kulumaan kun parempi käsi on pitkälti pois pelistä. Tässä vaiheessa aikoinaan hankittu, mutta odotettua vähemmälle käytölle jäänyt lisälaite - Magic Trackpad - osoittautui hintansa väärtiksi. Kyseessä on siis pöytätietokoneille tarkoitettu versio Applen läppäreiden varsin kookkaasta monen sormen eleet osaavasta ohjauslevystä.

Aiemmin kokoonpano näytti seuraavalta:


Tässä siis hiiren virkaa toimitti pääasiassa kuvassa näkyvä trackball (Logitech M570), ja Magic Trackpad oli satunnaista scrollailua ja eleitä varten. Oikean käden pudottua pois pelistä päätin vaihtaa trackpadin toiselle puolelle alla näkyvään tapaan:


Kokeilu osoittautui varsin toimivaksi, sillä vasurillakin käytettynä trackpad on yllättävän tarkka ja pesee etenkin vääräkätisenä käytetyn perushiiren miten tahtoo. Nyt kun tässä pystyy jo kirjoittamaan kahdella kädellä vaikka käsi ei vielä täydessä iskussa olekaan (tietyt asennot vihlovat edelleen), niin en ole kuitenkaan vaihtanut trackpadia takaisin oikealle, sillä vasuriin iskostuneet ohjauseleet ovat osoittautuneet toimiviksi myös peruskäytössä. Aiemmin vaihtelin kolmen eri työpöydän välillä lähinnä näppäimistöltä, mutta nyt sama homma hoituu varsin näppärästi kolmen sormen pyyhkäisyllä vasemmalla kädellä. Samoin esimerkiksi webbiselailussa voi tasata kuormaa käsien välillä, kun sivujen scrollailua voi hoitaa joko oikealla kädellä trackballilla tai vasemmalla trackpadilla. Tämä on erittäin tervetullut parannus pelkästään oikeaan käteen painottuvaan käyttöön verrattuna, sillä kyseinen käsi on välillä pitkän päivän jälkeen meinannut jo protestoida pahemman kerran.

Eli loukkaantumisesta seurasi jotain hyvääkin. Kun oli käytännön pakko opetella hyödyntämään vasenta kättä enemmän, niin tilapäisratkaisu näyttää muuttuvan työskentelyä parantavaksi pysyväisratkaisuksi. Toki olisi mukavampaa, kun nämä ymmärtäisi ilman olkapään pamauttamista paikoiltaan. Olin kertaalleen jo kokeillut vastaavaa ratkaisua aiemmin, mutta motivaattorin puuttuessa trackpadin käyttöön vasurilla ei tullut totuteltua ja palasin takaisin vanhaan. Nyt huomaa, että se vaadittava tottumisaika olikin odotettua lyhempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti