torstai 10. lokakuuta 2013

Voisinko vaihtaa? -Itse käyttöjärjestelmän ruusut ja risut

Varsinaiset sovellukset tuli pitkälti käsiteltyä edellisessä postauksessa, joskin unohdin listalta Dropboxin, jota ei myöskään harmillisesti löydy virallisena versiona ainakaan vielä. Toivottavasti asia korjautuisi piakkoin.

Mitä taas tulee itse käyttöjärjestelmään, niin Windows Phonelle täytyy nostaa hattua, että iOS:n ja Androidin jyllätessä omilla tyyleillään Microsoft ei käynnistänyt kopiokonetta vaan lähti tekemään aivan selkeästi omaa rankalla kädellä pelkistettyä juttuaan. Joissain tapauksissa pelkistys on mennyt hieman överiksi, sillä ainakin itse olen toisinaan kaipaillut vähän enemmän indikaatiota siitä, että onko scrollattavaa sisältöä luvassa vielä 2 vaiko 20 sivua. Mutta näin pääosin vahvasti dynaamista infoa näyttäviin tiiliin perustuva käyttöliittymä on ollut piristävää vaihtelua. Ohjelmistovalikoiman kasvaessa pelkästään yhden kansiottoman kotinäytön rajoitukset alkavat tulla vastaan, mutta alkuperäiseen konseptiin suhteutettuna eri kokoisten tiilien käyttömahdollisuus on lunastanut hieman lisäaikaa nykyiselle ratkaisulle.

Tiilipohjaisen ratkaisun etuja on se, että tietoa näkee avaamatta varsinaista sovellusta hetikin pienemmällä tilankäytöllä kuin mitä Androidin widgetit vievät. Lisäksi tiilistä voi usein tehdä myös näppäriä pikakuvakkeita, ja näiden myötä Lumia onkin mobiililaitteistani se, jolla pääsen nopeiten jatkamaan irkkisessiota ilman ylimääräistä kikkailua. Miinuspuoleksi pitää laskea se, että tiilien "live"-sisällön päivitys tuppaa yskimään vähän turhan usein.

Bluetooth on toiminnallisuus, joka tällä hetkellä arveluttaa ehkä eniten. Minulla on autossani Avantree Cara, joka osaa parittua kahden laitteen kanssa. Paritettuna on tällä hetkellä vähemmän yllättäen sekä iPhone että Lumia, mutta näistä enemmän käyttöä näkee iPhone huomattavasti varmemman Bluetooth-toiminnallisuuden suhteen. Ennen Lumian GDR2/Amber-päivitystä yhteys Lumialtakin toimi käynnistyksen jälkeen, mutta jos toiston pysäytti Caran kautta ja yritti jatkaa sitä, niin toisto ei tyypillisesti jatkunut ollenkaan. Tämä on melkoinen puute kun vertaa siihen, että iPhone jatkaa toistoa lähes poikkeuksetta pitkänkin tauon jälkeen (esimerkiksi aamulla autoon mennessä käynnistän Caran ja painan sen monitoiminappia, jonka myötä podcast jatkaa toistoaan siitä mihin viimeksi edellisen vuorokauden puolella jäin). Varsin harvoin käy niin, että podcastien sijaan iPhone arpookin toistettavaksi musiikkia, mutta ainakin jotain tavaraa tulee auton kaiuttimista. GDR2:n myötä Lumialla ei tosin näytä onnistuvan edes tämä ensimmäinen pätkä, vaan yhteys alkaa pätkimään jo 20 sekunnin sisään. Googlettelun perusteella en myöskään ole ongelmani kanssa yksin, joten pitää toivoa GDR3:n korjaavan ongelman. Tämä korjaus olisi enemmän kuin suotavaa myös siltä kannalta, että GDR3:n tarjoama driving mode kuulostaa erittäin houkuttelevalta toiminnallisuudelta ja lisäisi automatkojen sujuvuutta, sillä tällä hetkellä kieltämättä raivostuttaa kun podcast hiipuu taustalle iPhonen soittaessa notifikaation saapuneesta sähköpostista.

Päivitysten jakelu on myös yksi alue, jossa Windows Phonella olisi parantamisen varaa aika reippaasti. Toki jos vertailukohdaksi otetaan Android, niin tilanne on näyttää hetikin siedettävämmältä, mutta iOS:n rinnalla nykyinen toiminnallisuus ei todellakaan lämmitä. Vaikka unohdettaisiin WP7->WP8-päivittymättömyys (jonka myötä minulla lojuu pöydällä firman tarjoama Lumia 800 päivystämässä kolmossimmiä ja WP8-käyttöni hoidan omalla rahalla hankitulla 620:llä), niin tilanne on silti kaukana optimaalisesta. iOS:llä päivitys tulee tietyllä päivämäärällä saataville kaikille, ja kehittäjätunnuksen omaavat pääsevät tuoreimpaan firmikseen käsiksi vielä aiemmin. Windows Phone 8:n GDR2-päivitys viivästyi taas omalta osaltani viikkotolkulla siksi, että 620 tuli päivitysten suhteen jälkijunassa ja jouduin vielä odottamaan hieman extraa puhelimeni oltua Saunalahden myymänä Elisa-varianttia, joka päivittyi huomattavan paljon puhdasta country variantia myöhemmin. Minkä ihmeen takia päivitysprosessia pitää sotkea tekemällä täysin tarpeettomia variantteja, joiden ainut näkyvä funktio esiasennettujen turhakesoftien lisäksi on hidastaa päivitystä? Pahempaa on kuitenkin se, että kehittäjätunnuksenkin omaavat ovat saman päivitysloton armoilla. Oletetaanpa vaikka, että olisin kehittänyt softan, jossa on mysteerinen vain GDR2:lla ilmenevä bugi. Päivityslotossa armoitetumman luurin (vaikkapa saman 620:n country variantin omistaja) omistaja raportoi tämän minulle, mutta joudun silti toteamaan että odotahan mitä tahansa päivästä viikkoihin, sillä en voi korjata vikaa jota en pysty toistamaan. Ei kovin mukavaa käyttäjää kohtaan, ja kehittäjäparkakin saa tunarin maineen varsin syyttömänä.

Mutta jotta tämä ei menisi aivan täysin suolaamisen puolelle, niin nostetaan hattua ainakin iOS:ää joustavampien lukkonäytön muokkausmahdollisuuksien suuntaan. Myös GDR2:n myötä tullut glance-toiminto on osoittautunut yllättävän kivaksi, eikä se näytä olevan kummoinen akkusyöppö vaikka luurissa ei AMOLED-näyttöä olisikaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti