sunnuntai 5. toukokuuta 2013

iPad lapsiystävälliseksi

Tässä kun on alettu pojan kanssa hiljalleen ottamaan ensituntumaa lastenpeleihin, niin pieneksi ongelmakohdaksi on muodostunut tahattomat ohjelmasta poistumiset. Yritin ensiksi viritellä Android-tabletista (Nexus 7) lastenpeleihin optimoitua laitetta, sillä ajattelin Androidin kustomoitavuutensa myötä venyvän tähän tarkoitukseen iPadia paremmin, mutta yllättäen tarjolla oli lähinnä rajoitetumpia launchereita ja itse softasta pääsi aina poistumaan aina vähintään launcheriin, josta pitää sitten keksiä tapa päästä ohjelmaan takaisin. Googlettelu asian tiimoilta antoi myös ymmärtää, ettei Androidin nykyinen API tarjoaisi riittävää mahdollisuutta kytkeä järjestelmän vakiopainikkeita pois käytöstä ohjelmallisesti. Rajoitus on tehty ilmeisesti haittaohjelmien laatimisen vaikeuttamiseksi, mutta tämä samalla tekee minun kaipaamani skenaarion toteutuksesta hieman haastavampaa yhtä lailla valmiiden ratkaisujen kuin kotikutoisten softien suhteen. Android-tietäjät voivat toki oikaista jos minulla on jäänyt jokin softa tai metodi huomaamatta.

Muistin sitten, että iOS 6:n myötä iPadiin olisi tullut lasten käyttöä helpottavia toiminnallisuuksia, ja näinhän asian laita olikin pienen tutkiskelun jälkeen. Kyseinen ominaisuus on nimeltään Ohjattu käyttö (Guided access) ja se on ehkä hieman piilossa, joten ajattelin tehdä tämän blogikirjoituksen tarjoamaan pikaisen esittelyn kyseisestä toiminnallisuudesta sekä ohjeet sen käyttöön.

Ohjattu käyttö saadaan käyttöön seuraavasti:

Asetuksista valitaan Yleiset -> Käyttöapu (General -> Accessibility) ja Oppiminen-osiolta kytketään Ohjattu käyttö (Guided Access) päälle. Samalla kannattaa varmistaa, että Kolmoispainallus-osiolla on Ohjattu käyttö ainakin yhtenä kolmoispainalluksen toiminnoista. Jos toimintoja on useampi valittuna, käyttöjärjestelmä kysyy kulloisellakin kerralla halutun toimenpiteen.


Esimerkkinä tässä toimii Kid's Xylophone -niminen ohjelma, joka nimensä mukaisesti on ksylofoni iPadille. Ongelmakohtina tässä olivat iPadin kotinäppäimen tahattomat painallukset sekä myös maksullisen mainosten poiston jälkeen edelleen näkyvä valmistajan kotisivuille vievä linkki, jota painamalla ohjelmasta poistuu webbiselaimen puolelle.


Linkki pitäisi siis saada pois käytöstä vahinkopainallusten estämiseksi ja samalla estää ohjelmasta poistuminen kotinapilla. Molemmat ovat onneksi helppoja toteuttaa ohjatun käytön avulla. Kolmoisnapautus kotinapista tuo esiin ohjatun käytön valikon, jolla onnistuu sekä kotinapin kytkentä että haluttujen ohjelman osioiden rajaaminen pois käytöstä. Tässä tapauksessa rajasin linkin pois, eli kyseinen alue ei vastaa painalluksiin. Rajauksella pystyy kytkemään käytännössä mielivaltaiset osat ohjelmista pois käytöstä, eli jos haluan vaikkapa Kapun Metsässä estää vasemman yläreunan paluu-napin käytön, se onnistuu ohjatun käytön avulla. Lisäbonuksena käyttöjärjestelmä muistaa rajatut alueet ohjelmakohtaisesti, joten rajaus tarvitsee tehdä käytännössä vain kerran per ohjelma vaikka ohjattua käyttöä hyödyntäisi useammankin sovelluksen kanssa.



Pahoittelen kahden edellisen kuvan laatua, jouduin ottamaan puhelimella kuvan tabletista iOS:n kuvankaappaustoiminnon ollessa ymmärrettävästi poissa käytöstä ohjatun käytön aikana. Mutta eiköhän noista käy homman idea selville.

Ohjatun käytön lopettaminen käy vastaavasti kuin aloittaminen, eli kolmoisnapautus kotinappiin, jonka jälkeen annetaan asetuksissa määritetty pääsykoodi. Tämän pääsykoodin ei tarvitse (eikä aina edes kannata) olla sama kuin itse laitteen avaamiseen mahdollisesti käytössä oleva pääsykoodi.

Vaikka ohjattu käyttö ei luonnollisesti korvaakaan vanhemman läsnäoloa opettelun aikana, on opettelu huomattavasti antoisampaa kun pahimmat sudenkuopat pystyy kytkemään helposti ja nopeasti pois käytöstä.